Diş Sıkma, Diş Gıcırdatma Tedavisi

Bruxism diş sıkma, diş gıcırdatma olarak bilinen bir rahatsızlıktır. Uykuya bağlı hareket bozukluğu olduğu kabul edilse de, uyanık olunan zamanlarda da tekrarlanabilir.

Fiyat Alın

Çene eklemi rahatsızlıkları

Uyku sırasında dişlerini sıkan veya gıcırdatan insanların horlama ve nefes almada duraklama olarak ifade edilen uyku apnesi gibi diğer uyku
bozukluklarına sahip olma olasılığı daha yüksektir. Hafif bruxizm diş sıkma diş gıcırdatma tedavi gerektirmeyebilir. Bununla birlikte, bazı insanlarda, bruxism, çene bozukluklarına, baş ağrısına, hasar görmüş dişlere ve diğer farklı pek çok soruna yol açabilir.

Diş sıkma, diş gıcırdatma Bruxism belirtileri:

 Uygu sırasında dişlerinizi gıcırdatma veya sıkma, partnerinizi uyandıracak kadar yüksek sesle olabilir
 Düzleştirilmiş, kırılmış, yontulmuş veya gevşemiş dişler
 Dişinizin daha derin katmanlarını açığa çıkaran yıpranmış diş minesi,
 Artan diş ağrısı veya hassasiyet
 Yorgun veya sıkı çene kasları veya tamamen açılmayacak veya kapanmayacak şekilde kilitli bir çene
 Çene, boyun, baş, kulak veya yüz ağrısı
 Yanağınızın iç kısımlarında sıkmadan dolayı meydana gelen hassasiyet
 Uyku bozukluğu

Eğer diş sıkma sorununuz varsa, dişlerinizi korumanın veya iyileştirmenin yolları mevcut:

Eklem splinti ve ağız koruyucuları: Bunlar, kenetlenme ve gıcırdatmadan kaynaklanan zararları önlemek için dişleri ayrı tutma amacıyla tasarlanmıştır. Sert akrilik veya yumuşak malzemelerden yapılabilir ve üst veya alt dişlerinize takılır

Diş düzeltme: Ciddi durumlarda diş aşınması hassasiyete veya doğru çiğneme yeteneğinin kaybına yol açtığında bu zararı onarmak için dişlerin yeniden şekillendirmesi veya kuron kullanması gerekebilir.

Çene eklemi rahatsızlıkları

Temporomandibular (eklem (TMJ), çene kemiğinizi kafatasınıza bağlayan kayan bir menteşe gibi hareket eden bir eklemdir. Çenenizin her iki tarafında bir eklem vardır ve TME bozuklukları çene ekleminizde ve çene hareketini kontrol eden kaslarda ağrıya neden olabilir, buna da çene eklemi rahatsızlıkları denir. Bir kişinin çene eklemi rahatsızlığının kesin nedenini belirlemek genellikle zordur. Ağrınız, genetik, artrit veya çene yaralanması gibi faktörlerin bir kombinasyonundan kaynaklanıyor olabilir. Çene ağrısı olan bazı insanlar da dişlerini sıkma veya ezme eğilimindedir (bruxism).

Çoğu durumda, TME rahatsızlıklarına bağlı ağrı ve rahatsızlıklar geçicidir ve kendi kendine bakım veya cerrahi olmayan tedavilerle giderilebilir. Ameliyat tipik olarak konservatif önlemler alınmadığında son çaredir, ancak TME rahatsızlığı olan bazı kişiler cerrahi tedavilerden fayda görebilir.

Tüm Diş Tedavileri Uygulamalarımızı Görmek İçin Tıklayınız!

SSs

Diş gıcırdatma, diş sıkma diş eti çekilmesi, dişlerde kırılma, eklem şikayetleri gibi sorunlara sebep olan genellikle gece uykuda yapıldığı gözlemlenen bir hastalıktır.

Öncelikle dişlerinizin ölçüsü alınır ve gece takmanız için yumuşak veya sert şekillerde plaklar hazırlanır.

Çene eklemi rahatsızlığının ileri evrelerinde eklem bölgesindeki dokular ve yapılarda kalıcı deformasyonlar ortaya çıkar ve çene açıp kapama hareketinde eklem başı olması gereken yerden daha öne gelerek çene yerinden çıkabilir. Buradaki esas problem çenenin yerinden çıkması değildir. Çünkü ekleme basit hareketler yaptırılarak çene kendiliğinden yerine oturur fakat esas problem bu durumum zamana bağlı olarak sık sık gerçekleşmesi ve şiddetli ağrıların olmasıdır.

Özellikle doktorunuzun size önerdiği eklem splintini, düzenli ve tavsiye edilen şekilde kullanmanız gerekir.

Her ne kadar çene eklem rahatsızlığının şiddetine göre değişse de bu tedavi ortalama 3 ay kadar sürmektedir.

Eklem splintini kendi özel protez kutusunda nemli temiz bir bez ile saklamanızı öneriyoruz.

Temiz bir diş fırçası ile her sabah içme suyu ile temizliğini yapabilirsiniz.

Doktorunuz tarafından bazı durumlarda kasları kuvvetlendirmek veya çene kısıtlılığını açmak için fizik tedavi egzersizleri verilebilir.

(472 oy,5,00)
Yorumlar?YORUM